Wel en wee van onze koeien

Gelukkig is er veel wel en weinig wee te melden van onze koeien. In een vraaggesprekje met onze boerin Sanne geeft ze aan dat de koeien het heel goed doen. Als ik vraag hoe ze dat zo kan zien, kopt ze terug: ” leuke vraag”. Nou dat kan je zien aan de goede “pensvulling”… ze eten lekker en dat kun je zien links in de flank van de koe, daar zit de pens en als het niet goed gevuld is dan is het een holte en nu zit er een mooie bolling. Ze komen van een weide met natuurgras en deze weide is veel beter en gevarieerder gevuld met niet alleen gras maar ook klaver, kruiden en ander groen, dus ze groeien goed. De flatsen die ze produceren zien er ook goed uit, ze zijn rustig, liggen lekker vaak te herkauwen. Kortom ze zien er goed uit en gedragen zich ook rustig.  

We hebben ook best een grote groep van ca. 15 mensen die samen met Sanne de koeien verzorgen. Ze is nu druk bezig om het verzetten van de koeien te leren aan Bianca (ploegtrekker dierenverzorging) en Henk (coördinator) en straks komen ook de anderen aan bod. Er is een goede planning afgesproken binnen het team. Alles wat te leren is en wat men wil leren, gaan de deelnemers ook in de praktijk doen. Wel moet het handelbaar zijn voor de koeien… ook zij wennen aan gezichten en mensen. 

Regeneratief weiden; hoe werkt dat? 

Nou, dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Een weiland wordt verdeeld in vier gelijke delen. Binnen een kwart wei of “wiel” worden er “paddocks” uitgezet en daarin grazen de koeien twee dagen. Na twee dagen wordt er een nieuwe paddock uitgezet en worden ze in het volgende deel te grazen gezet. Van tevoren is niet goed aan te geven hoe groot zo’n paddock moet zijn, dat hangt weer van de zon, de regen, bemesting en allerlei andere factoren af. Dat is dus de ervaring die de boer heeft en die ervaring moet dus ook zoveel mogelijk wordt overgedragen. 

Koeien zijn net mensen…. 

Wat opgemerkt werd in de afgelopen weken is dat “Osje” (het mannetje van de groep) zich soms wat dreigend op kan stellen in de weide… tsja….. het zijn soms net mensen. Osje is dan wel gecastreerd (heeft geen klokkenspel meer) maar heeft wel degelijk nog wat testosteron in het bloed zitten (mannelijke hormonen). Dit maakt dat hij zich soms wil laten gelden en het enige devies is dan om daar even de ruimte voor te geven, dus iets meer afstand nemen. Net als bij mensen; soms willen ze even niet dat er anderen te dichtbij komen.  

Aan de andere kant is het wel fijn dat hij zijn hormonen nog heeft, hij kan precies aangeven wanneer de koeien “tochtig” zijn. Nel (de enige niet drachtige koe) was in de afgelopen periode “dek-rijp” en dat kon je echt wel merken aan Osje. Overigens wordt Nel in het najaar gedekt en na negen maanden (toch weer net mensen) krijgen we dan einde voorjaar/begin zomer ons vierde kalfje op de boerderij. 

“Toon” zal begin juli haar eerste kalf werpen en “Una” en “Saar” kalveren in augustus. Mocht het nu zo zijn dat je net bij de weide staat als dit gebeurt, neem dan ruim afstand en waarschuw de boer. Ook hier geldt: het zijn net mensen, dus geef ze ruimte, rust en een beetje privacy.  

Ook Sanne snapt dat het van de andere kant natuurlijk een hele leuke en mooie gebeurtenis is. Er staat een fotograaf stand-by die opgeroepen wordt zodra het staat te gebeuren zodat iedereen naar believen toch nog mee kan genieten, maar dan net even later… vanaf de foto’s.  

Overigens is er sinds gisteren een bord aan het hek opgehangen met de namen van de koeien en de “tekening” van de vacht van iedere koe en daarmee kan je precies de koeien herkennen. 

Andere dieren? 

Ja, er komen zo snel mogelijk andere dieren op de boerderij bij. Eerst moet alles voor de koeien afgemaakt worden. Rondom weide 2 en 3 voor de koeien staan al wel alle palen in de grond. Nu is het erg druk met planten en zaaien en zodra er handen vrijkomen, gaat het raster om die weiden. Dan kunnen we ons gaan richten op de volgende diergroep. Het lijkt erop dat dit de kippen gaan worden. Hiervoor wordt op dit moment binnen de bestuurscommissie heel veel veld- en uitzoekwerk gedaan. Bij alles wat we doen, staat de veiligheid voorop. Bijvoorbeeld als we nu kippen nemen: er zijn al contacten geweest met de veearts rondom vraagstukken als vogelgriep en pfas in eieren. Deze vragen worden allemaal geformuleerd, uitgezocht en dan maken we verantwoordde keuzes of er worden oplossingen gezocht. 

Deel dit bericht: