Het plantseizoen is begonnen!
Op onze boerderij is het plantseizoen in volle gang! De komende weken en maanden worden er weer duizenden jonge plantjes de grond in gezet. Maar planten is meer dan een plantje in een rijtje zetten: er gaat een hele voorbereiding aan vooraf, en het werk is sterk afhankelijk van het weer én van de inzet van de leden. Een gesprek met Diederik van der Valk, kartrekker planten.
Waarom is planten zo lastig te plannen?
“Boer Robert weet grofweg wanneer welke gewassen de grond in moeten. Maar wanneer het planten precies kan, hangt van veel factoren af. De bodem moet goed voorbereid zijn:
- de groenbemester moet worden gemaaid en ondergewerkt
- soms wordt de bodem behandeld met EM (effectieve micro-organismen)
- er wordt een vals zaaibed gemaakt (soms wel twee keer)
- pas daarna kan er geplant worden
Elke stap is afhankelijk van de weersomstandigheden en de gesteldheid van de bodem. Is het te nat of te droog, dan schuift alles op. Dat betekent: flexibel kunnen plannen en dus vaak op korte termijn extra handen nodig.”
Wat zijn effectieve micro-organismen (EM) en waarom gebruiken we dat?
“EM staat voor effectieve micro-organismen: een mengsel van o.a. nuttige bacteriën en schimmels. Ze helpen het organisch materiaal in de bodem om te zetten naar stoffen die planten goed kunnen opnemen. EM aanbrengen draait om timing. Zoals Isabel het mooi vergeleek: “Als je gaat sporten, moet je op het juiste moment eten. Te vroeg, en je hebt geen energie meer. Te laat, en je krijgt steken.” Zo werkt het ook met EM: het moet precies op tijd voor effect zorgen.”
De leden zijn hard nodig, hoe pak je dat aan?
“Het planten zelf gebeurt meestal op doordeweekse dagen, overdag. We weten inmiddels ongeveer wanneer er hoeveel mensen beschikbaar zijn, maar zekerheid is er niet. Daarom zetten we plantmomenten in de BAPP zodra we denken dat het gaat lukken. Als het niet meteen volloopt, sturen we herinneringen in verschillende appgroepen.”
Hoe zit het met de doeken?
“Na het planten is het belangrijk dat de jonge plantjes snel goed aanslaan. Daarvoor leggen we doeken over de bedden:
- Ze beschermen tegen vraat van hazen, vogels of insecten
- Ze houden de bodem vochtig en beschermen tegen felle zon
- Ze geven de jonge planten een voorsprong op het onkruid
Als de planten tov het onkruid sterk starten, kunnen ze beter groeien en maken ze het werk later ook makkelijker: onze planten vangen meer licht en zorgen daarmee voor minder onkruiddruk, resulterend in minder onkruid wieden; duidelijkere rijtjes voor de schoffelaars, en dus een hogere opbrengst voor ons allemaal.”