Onze boomgaard: geplant, gegroeid en vol belofte
Na jaren van voorbereiding, plannen en samenwerken is het zover: onze boomgaard en kleinfruittuin zijn geplant! In het najaar van 2024, direct nadat de juiste vergunningen rond waren, hebben we samen de eerste bomen en struiken de grond in geholpen. En dat waren er nogal wat:
- 1165 laagstam fruitbomen
- 700 fruit struiken
- 1680 boompjes in windhagen, bestaande uit 26 soorten inheemse struiken
Een plan vol variatie en zorg
Het ontwerpteam was al ruim een jaar bezig met het verzamelen van kennis bij collega-herenboerderijen, kwekers en andere deskundigen. Hun doel: onze 500 leden zo gespreid mogelijk door het jaar van vers fruit voorzien. Het resultaat is een rijke variëteit aan appels, peren, pruimen, noten én kleinfruit zoals frambozen, aalbessen, kruisbessen, blauwe bessen, appelbessen en honingbessen. Al dit plantgoed kwam van maar liefst vijf verschillende kwekers.
Om gemakkelijk te kunnen plukken en om sneller fruit en ervaring te krijgen is gekozen voor een laagstamboomgaard waarbij de bomen dicht op elkaar langs leidraden staan. Het werk is intensiever, maar met het machinaal schoffelen en maaien zal ook hier effectief onderhouden kunnen worden. Ook het kleinfruit is langs leidraden opgezet. Hierbij kan indien nodig over het hele oppervlak een net over de palen worden gespannen. In totaal hebben de leden wel 553 palen in de grond gezet en 6.9 km ijzerdraad gespannen.
Ook aan de bodem is veel aandacht besteed. De grond werd getest en verrijkt met biologische compost en eierschalen voor extra kalk. Dankzij de hulp van een grote groep leden – die zich niet lieten tegenhouden door regen, kou of wind – staan de bomen inmiddels stevig in de grond.
Water geven en biodiversiteit
Op de onderste draad tussen de houten palen van de leibomen is door de leden een waterbesparende druppelirrigatie leiding aangesloten. Dat maakt gericht en zuinig water geven mogelijk. En voor de biodiversiteit zaaiden we bloemen tussen de bomenrijen en legden we windhagen aan met wel 26 verschillende inheemse soorten. De tijd zal het ons moeten leren welke het straks heel goed gaan doen en welke wat minder.
Wat nu?
In april kleurde de boomgaard al voorzichtig roze en wit van de eerste bloesem: een hoopvol teken dat de meeste bomen goed zijn aangeslagen. Op dit moment lijken een 10-tal boompjes het niet te doen, dat is ongeveer 1% van het totaal aantal bomen en een hele goede score. En hoewel we nog een paar jaar moeten wachten op een echte oogst, zijn we al fanatiek begonnen met het onderhoud: water geven, schoffelen met de trekker (en nu nog een gedeelte met de hand) en maaien met de nieuwe grasmaaier. Komende maanden gaan we hiermee verder, maar gaan we ons ook verder verdiepen in de onderwerpen bemesting, snoei en ziektepreventie. Ook zullen we de plannen gaan maken voor het uitbreiden van het kleinfruit en het in gebruik nemen van het 2e gedeelte van de boomgaard. Wat we nu al wel weten is dat we hier een andere methode voor gaan hanteren, met meer noten, minder onderhoud en meer biodiversiteit.
We bouwen stap voor stap onze eigen expertise op en staan open voor iedereen die daarin wil meedenken of -helpen. Want een boomgaard run je niet alleen. En als je zin hebt om mee te helpen: we kunnen altijd extra handen gebruiken.