Skip to content

Onze boerderij

Onze boerderij is gevestigd op de Usseler Es aan de rand van Enschede. We pachten daar een stuk grond van 20 hectare. Onze boerderij is een gemengd agrarisch bedrijf waar we op een natuurinclusieve manier groente en fruit verbouwen en in de toekomst ook dieren houden voor eieren en vlees. Twee professionele boeren hebben de dagelijkse leiding over de bedrijfsvoering van de boerderij. Wij zijn met 250 huishoudens samen eigenaar van dit bedrijf en kunnen de handen uit de mouwen steken om mee te werken op de boerderij of de helpende handen te bieden bij activiteiten die we voor onszelf en onze omgeving organiseren. Samen produceren we eerlijk en duurzaam voedsel.  

Natuurgedreven

Op onze boerderij werken we op een natuurinclusieve manier om voedsel te produceren. We werken met de natuur samen, zorgen voor een gezonde bodem en niks gaat verloren in onze circulaire bedrijfsvoering. We produceren een gevarieerd aanbod aan groente en fruit zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. 2023 is ons opstartjaar, we produceren dit jaar groente. Ook in dit eerste jaar komt er al van alles van het land: bladgroente zoals sla en andijvie, courgettes, aardappels en verschillende kruiden. Ook (her)ontdekken we ‘vergeten’ groenten zoals snijbiet, raapstelen en aardperen. 

Sociaal verbonden

We produceren wat we zelf nodig hebben. De opbrengst van ons land verdelen we eerlijk over het aantal monden in onze huishoudens. Onze boerderij kan 500 monden voeden. Waar we kunnen en willen werken we mee met verschillende werkzaamheden op de boerderij: zaaien, planten en oogsten. Of we dragen bij aan onze gemeenschap door het verzamelen en delen van recepten of het organiseren van activiteiten op de boerderij.    

Economisch gedragen

We zijn verenigd in een coorporatie en samen zijn we eigenaar van onze boerderij, dragen we zorg voor de exploitatie en bepalen we waar we behoefte aan hebben. De professionele boeren zijn in loondienst en zijn dus verzekerd van een inkomen. Belangrijke besluiten worden genomen door de Algemene (Leden) Vergadering, het bestuur van de coöporatie heeft de dagelijkse leiding. We houden onze eigen broek op en voorzien zelfs in ondersteuning van leden met een kleine beurs. We betalen contributie en delen in ruil daarvoor in de opbrengst van ons land.  

52941139843_c908f1b465_c

En jij?

Word ook jij enthousiast over onze boerderij? Je kunt je direct bij ons aansluiten. Als je nog vragen hebt kun je een kijkje nemen bij de veelgestelde vragen of bezoek ons tijdens één van onze activiteiten.