De plannen voor zo’n bedrijvenpark stammen uit de jaren 90, evenals het verzet ertegen. In 2001 wordt er op verzoek van de VBU een referendum gehouden in Enschede over de vraag wat de inwoners vinden van zo’n bedrijvenpark op die locatie. 85% van de mensen die stemden, zijn ertegen. Maar de opkomst is zo laag (26%) dat de gemeente het referendum ongeldig verklaart en alsnog besluit om de es aan te wijzen als locatie voor een nieuw ‘modern gemengd bedrijventerrein’.
De VBU, onder aanvoering van Gerrit Bijvank, geeft niet op. De es is een belangrijk cultureel-historisch natuurgebied, zeer karakteristiek en bovendien uniek vanwege zijn grootte.
Omwonenden voeren actie en de VBU spant verschillende procedures tegen de gemeente aan. De provincie besluit uiteindelijk dat er alleen nog nieuwe bedrijfsterreinen rond Enschede mogen komen, wanneer de vraag ernaar groter is dan het aanbod. De verwachting is dat dat niet zal gebeuren en daarmee lijken de problemen van de baan.
In 2016 ontstaat echter een nieuwe dreiging: zonnepanelen en windmolens op de es. Dat is uiteraard ook niet precies wat de VBU voor ogen staat. Maar uiteindelijk besluit de gemeente, na opnieuw een procedure van de VBU bij de Raad van State, dat het gebied bestemd wordt voor landbouw en natuur.
Begin 2021 heeft de gemeente Enschede een visie geformuleerd voor het landelijk gebied rondom de stad. Dit gebied is met name waardevol vanwege de afwisseling van landbouw, historische landgoederen en de Groene Pijler’: het eigen Twentse landschap, de variatie van natuur, hoogte, bodem en water en de beleving van donker en rust. Maar ze wil ook een link met de stad creëren.
In het nieuwe bestemmingsplan staat dat de es behouden blijft als eeuwenoud landbouwgebied en dat de natuur er versterkt gaat worden. Er volgt een overleg en participatiebijeenkomst met belanghebbenden, waaraan ook Herenboeren Twente deelneemt. Gezamenlijk wordt gekeken naar een nieuwe inrichting van de es en worden er een aantal doelstellingen opgesteld:
- Waarborgen en versterken identiteit en natuur
- Natuurinclusieve landbouw Westkrans
- Potentieel (agrarisch) gebruik van de Bolling
- Verbinding met de stad
- Duurzame verpachting, regels en voorwaarden
Herenboeren blijkt vrijwel precies in het nieuwe plaatje te passen. Aan het einde van 2022 heeft de gemeente Enschede Herenboeren dan ook gekozen om er 20 hectare grond te gaan pachten en te ontwikkelen. Herenboeren Usseler Es kan starten!
Windmolens op de Es?
Maar dan komt er toch nog weer een nieuwe hobbel op de weg. De provincie blijkt (opnieuw) te overwegen om windmolens te plaatsen. 90 in totaal in Overijssel, waaronder ook 4 in het gebied rond Enschede, waaronder de Usseler Es. Begin dit jaar tekende ons bestuur op voorhand bezwaar aan tegen eventuele windmolens op de Es en op 25 september maakte zij gebruik van spreektijd voor de Provinciale Staten. Belangrijkste argument: duurzame energie is uiterst belangrijk, maar riskeer niet het ene duurzame initiatief met het andere. Op 9 oktober kwam de Provincie tot besluit: de 90 windturbines komen er en worden geplaatst in 4 clustergebieden. De A35 nabij Enschede is één van de vier clustergebieden. Tot half februari 2025 kunnen energieleveranciers zich inschrijven om mee te doen en worden de specifieke voorkeurslocaties duidelijker. Waarschijnlijk duurt het nog zo’n 6 tot 8 jaar eer de turbines er staan, aldus de Tubantia van 10 oktober. Op de website van de Provincie is veel informatie te vinden.