Skip to content

Historie Usseler Es

Artikelen over de historie van de Usseler Es

Het Mauritsboompje

Het is het jaar 1590. Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje, is stadhouder geworden van Overijssel, Gelderland en Utrecht. De Tachtigjarige Oorlog woedt in alle hevigheid. Willem van Oranje is vermoord, maar de strijd tegen de Spanjaarden gaat onverminderd door, nu met Maurits aan het hoofd van het leger. 

Meer

De Laag van Usselo

Hoewel onze boerderij nog maar een jaar geleden van start ging, is de Usseler Es een plek met een lange geschiedenis, waar al sinds eeuwen landbouw wordt bedreven.

Deze foto is van de opgraving uit 1946 en stamt uit de collectie van de MuseumFabriek.

Meer

Geschiedenis van de Usselere Es: Ruilverkaveling

Bij ons thuis hangt een schilderij van de Twentse schilder P.A. Nijgh. Het is een boerenakker met korenschoven, waarschijnlijk de Usseler es van rond 1940. Wanneer je in die tijd over de es wandelde, liep je tussen een lappendeken van kleine landbouwpercelen, van elkaar gescheiden door houtwallen en sloten. Er werd rogge, haver en aardappels verbouwd, er bloeiden wilde bloemen en de vogels en insecten vlogen om je heen. Zo zagen de meeste landbouwgebieden in Twente er ongeveer uit. Een idyllisch plaatje, maar ook met nadelen.

Meer

Windmolens op de Es?

Jarenlang stond er langs de Haaksbergerstraat een groot bord met de tekst: “van een ES als deze is er maar 1“. Het bord symboliseerde de strijd, die de vereniging tot Behoud van Usselo en de Usseler Es (VBU) voerde, om te voorkomen dat de unieke Usseler Es zou veranderen in een bedrijvenpark.

Meer