Wat de boer niet kent…
Recepten
De kookploeg heeft bij de uitgifte regelmatig iets lekkers om te proeven:
Diverse broodrecepten met het tarwemeel:
-
Kruidige gevulde koolrolletjes uit de Elzas voor 4 personen
Ingrediënten: 1 savooie kool, 600 g verse worst, ½ tl gemalen piment, 1 tl tijmblaadjes, 2 el fijngesneden peterselie, 6 dl tomatensaus (fles of zelfgemaakt)
- Haal alle mooie, grote bladeren van de kool. Snijd erg dikke nerven uit het blad, maar zorg dat het blad niet doormidden scheurt.
Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer de koolbladeren ongeveer 2 min. Laat ze uitlekken op een theedoek. - Vel van verse worst opensnijden en vulling er uithalen. Vulling op smaak brengen met piment, tijm en peterselie.
- De koolbladeren vullen met worstmengsel. Gebruik eventueel per rolletje 2 koolbladeren. Rolletjes van ca. 8-10 cm lang maken.
- Oven voorverwarmen op 180 graden. De rolletjes naast elkaar in een ovenschaal leggen en de tomatensaus erover schenken.
Schaal afdekken met aluminiumfolie en de rolletjes in midden van de oven ± 1 uur bakken.
Laatste 20 minuten aluminiumfolie verwijderen. Rolletjes regelmatig met tomatensaus bedruipen. Serveer het gerecht met gekookte aardappelen.
Koolrolletjes gevuld met linzen voor 4 personen
Ingrediënten: 1 savooie kool, 1 prei, 2 teentjes knoflook, 400 gram linzen, 1 appel, 1 el mosterdzaad fijngemalen, 0,5 tl nootmuskaatpoeder,
2 el fijne mosterd, zonnebloemolie, peper en zout en evt een zuurtje (citroensap / frambozenazijn)- Haal alle mooie, grote bladeren van de kool. Snijd erg dikke nerven uit het blad, maar zorg dat het blad niet doormidden scheurt.
Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer de koolbladeren ongeveer 2 min. Laat ze uitlekken op een theedoek. - Snipper de knoflook en snijd de prei in ringen, snijd de appel in kleine blokjes.
- Verhit een beetje zonnebloemolie in een (wok)pan en fruit de prei met knoflook aan. Voeg de kool en appel toe, met de specerijen.
Laat een paar minuten bakken, haal van het vuur en roer de linzen en mosterd erdoor. Breng op smaak met peper en zout. - Vul elk koolblad met 2 eetlepels van het mengsel en rol op. Serveer meteen of warm later op in de oven.
Grote bladeren lenen zich goed om te vullen. De bladeren van savooiekool worden in allerlei keukens vaak op die manier verwerkt:
bijvoorbeeld in de Aziatische, in de Griekse of in Oost-Europese keuken. Je kunt er dus ook eindeloos veel vullingen voor bedenken:
met rijst of mihoen, met vlees, met garnalen, met paddestoelen, met ei. Ook heel geschikt voor de verwerking van een restje rijst. - Haal alle mooie, grote bladeren van de kool. Snijd erg dikke nerven uit het blad, maar zorg dat het blad niet doormidden scheurt.
-
Stamppot van witte kool en uien (zonder vlees dus) met Friese nagelkaas
Ingrediënten: 50% aardappelen, 25% uien en 25% witte kool en flink wat Friese nagelkaas, kerriepoeder, extra gemalen kruidnagel en zout naar smaak.Bereiding:
- Aardappels schillen en koken, zout naar smaak. Als ze gaar zijn met melk en boter puree van maken.
- Uien in ringen snijden en glazig bakken in een pan, kerriepoeder en kruidnagel toevoegen.
- Witte kool fijn snijden en aan de uien toevoegen, weer kerriepoeder en kruidnagel toevoegen.
- Bak ca 15 minuten
- Meng de puree met uien en kool en roer de kaas erdoor. Je kunt het ook in een ovenschotel in laagjes opbouwen. Bestrooi met nog wat kaas (of paneermeel) en zet eventueel nog even in een oven van 220
graden tot er een korstje opzit.
Lekker fris erbij? Appelmoes!
Smakelijk eten!
-
Voorgerecht voor 6 personen
1,5kg aardpeer, geschild
500ml melk
500ml room
Zout & Peper
75gr boter, in blokjes
(Optioneel: truffelolie)Snij de aardperen in dunne plakjes en doe ze in de pan met melk, room en wat peper en zout. Voeg eventueel wat water toe om de aardperen onder te krijgen. Houd tegen de kook aan tot de aardperen goed zacht zijn. Giet af en bewaar het kookvocht. Blender de aardperen naar een zachte puree, doe er wat kookvocht bij indien nodig. (je kunt nu 5 eetlepels puree opzij zetten voor het risotto-recept). Blijf nu kookvocht toevoegen tot je de gewenste dikte hebt. Doe er tot slot de boter doorheen, zeef af en houd warm.
Als je de champignonpuree en de eend toevoegt: Doe wat champignonpuree in de bodem van een soepkom, samen met wat van het geplukte eendenvlees. Vul de kom met de soep.
Optioneel: champignonpuree (250gr champignons, 50gr boter, beetje azijn, 60ml room). Goed aanzetten, afblussen met de azijn, laten inkoken, met de room tot puree blenderen.
Optioneel: gestoofd gevogeltevlees van 2 poten, bijvoorbeeld eend. (6 eendenbout, 1 wortel, 1 ui, 1 stengel bleekselderij, alle in blokjes. 2 tenen knoflook, 1 tijm, 1 rozemarijn, 1 laurier, 400ml rode wijn, 400ml port, beetje madeira, 1,5L kippenbouillon, 500ml kalfsbouillon of extra kippenbouillon). Poten aanzetten, uit de pan als ze goed bruin zijn. Vervolgens in het vet van de poten de groenten aanzetten. Daarna de kruiden erin, en afblussen met de wijn, port en madeira. Reduceren naar stroop. Poten weer de pan in, bouillon(s) erbij en 2 uur laten stoven. Na ongeveer 2 uur voorzichtig de poten uit de pan halen en het braadvocht reduceren naar een dikke saus. Je hebt 2 poten nodig voor bij de soep, de andere zijn heerlijk met bijvoorbeeld gebraden aardappels en wat geglaceerde wortels.
-
Voorgerecht voor 4-6 personen
4 eetlepels olijfolie
2 sjalot, fijngehakt
300gr risottorijst
Optioneel: 100ml witte wijn, anders 100ml extra bouillon
500ml kippen- of groentenbouillon
500ml melk
300gr gerookte heilbot
75gr parmezaan, geraspt
2 eetlepels mascarpone
5 eetlepels aardpeerpuree (zie soeprecept)
75gr boter, in blokjesVerwarm de olie in een pan. Gaar de sjalotten zacht. Voeg de rijst toe en gaar gedurende 1 minuut mee. Blus af met de witte wijn en wacht tot de wijn verdampt is, en voeg de bouillon in een keer toe. Plaats het deksel op de pan en gaar gedurende 16-18 minuten afhankelijk van de rijst. Als de rijst gaar is, voeg je de parmezaan, aardpeerpuree en mascarpone toe. Roer er vlak voor het serveren de boter door.
Terwijl de rijst kookt, breng de melk tegen de kook aan en plaats de heilbot erin. Pocheer gedurende 2-3 minuten, haal uit de pan en maak goed droog. Pluk de vis in stukken.
Om op te maken, schep de risotto op warme borden. Plaats de heilbot er bovenop, en schaaf er desgewenst nog wat extra Parmezaan of (micro)leaves op.
-
Ingrediënten:
300 gr. volle biologische yoghurt
40 gr. koolzaadolie (of olijfolie)
2 eieren
75 gr. honing
10 gr. bakingsoda
400 gr. roggebloem
100 gr. roggemeel
5 gr. zout
2 el. kaneel
1tl. citroengrasOok nodig: een ronde bakvorm van 20 cm.
1 vel bakpapierZo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. (hetelucht 170 graden)
Verfrommel het vel bakpapier tot een prop, vouw het uit en bekleed de vorm ermee.
Klop in een royale kom de yoghurt, olie, eieren, honing en bakingsoda tot een luchtig mengsel.
Doe in een andere kom de roggebloem, roggemeel, zout, kaneel en citroengras meng dit goed door elkaar, zodat het geen klontjes heeft.
Voeg het toe aan het yoghurtmengsel en meng met de keukenmachine of mixer snel tot een samenhangende deegbal.
Zet de machine meteen stil zodra het gemengd is.
Schep het deeg in de bakvorm.
Zet de vorm op een rooster een rand onder het midden in de oven.
Bak de bol in 40-45 min. gaar.
Controleer met een cakeprikker of de bol in het midden gaar is.
Haal de bol uit de oven en verwijder meteen het bakpapier, laat hem op een rooster afkoelen.Tips:
* Je kunt de yoghurt vervangen voor alprokwark. Voeg dan een el. azijn of citroensap toe zodat de bakingsoda kan rijzen.
* de roggebloem is te vervangen door gewone bloem, alleen is de baktijd dan langer. Ik schat 55 min.
* speltbloem kan ook.
* glutenvrij: vervang het roggebloem voor 400 gr. glutenvrij havermeel en 100 gr. boekweitmeel. Voeg een ei extra toe, en verkort de baktijd naar 35-40 min. Even in de gaten houden met een cakeprikker.Dit recept komt van
https://www.maakhetmetmarieke.nl/recepten/bakken/915787_rogge-kaneelbol
-
voor 4 personen
Ingrediënten:
1 kg krielaardappeltjes, gehalveerd
75 g Parmezaanse kaas
4 el mayonaise
1 tl grove mosterd
sap van 1 citroenen
½ gekonfijte citroen , pulp verwijderd, schil fijngesneden. (Ik heb voor dit recept zelf de citroen gekonfijt. Hiervoor zijn verschillende manieren te vinden op internet.)
40 g bladpeterselie , fijngesneden, plus extra blaadjes om te bestrooien
800 g bos andijvie , schoongemaakt en grof gesneden
100 g radijs in dunne plakjes. (ik heb hiervoor rettich van het land gebruikt. Het rode van de radijs kleurt wel mooier.)
Bereiding
Kook de krieltjes in licht gezouten water in 15-20 min. gaar. Giet af en laat iets afkoelen.
Rasp ondertussen 50 g van de parmezaanse kaas fijn en schaaf schilfers van de rest. Mix de mayonaise, mosterd, het citroensap met de fijngesneden citroenschil en de 50 g fijn geraspte parmezaanse kaas zodat je een soort dikke, gladde saus krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
Doe de dressing in een ruime kom en schep om met de peterselie, krieltjes, andijvie en radijs. Verdeel de lauwwarme aardappelsalade over een grote schaal en verdeel de schilfers parmezaan erover.Bron: https://deliciousmagazine.nl/recepten/aardappel-andijviesalade-met-mosterd-parmezaandressing/
-
Courgetteplaatkoek
1 grote courgette, geraspt
125 g prei, fijngesneden
1 rode ui, fijngesneden
150 g kikkererwtenmeel
½ tl zout
chilivlokken / oregano / nigellazaad
2 – 3 el olijfolie- Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de courgette, prei, ui, kikkererwtenmeel, de kruiden en het zout in een kom en kneed tot een samenhangend mengsel.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie of gebruik een bakmat. Druk het mengsel hierop uit tot een rechthoekig platbrood van 25 x 30 cm.
- Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met nog wat oregano en het nigellazaad.
- Bak het platbrood in 25-30 minuten gaar en goudbruin in het midden van de oven.
- Snijd hem met behulp van een pizzasnijder in 20-25 vierkantjes. Serveer warm, bijvoorbeeld als borrelhap, of samen met een kom soep als lunch.
Eiersalade met preiDit is bijna geen recept te noemen:Snijd een hardgekookt ei in blokjes en schep door een lepel mayonnaise.Op smaak maken met knoflookpoeder, uienpoeder en een klein beetje mosterd. Heel fijngesneden verse prei erdoor.
-
Ingelegde groenten met rijstazijn
Voor de ingelegde venkel zijn de volgende kruiden gebruikt:
rozemarijn, sinaasappelschil, knoflook en een pepertje
-
Zoete Pompoentaart
Ingrediënten voor de bodem
200 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
125 gram roomboter
Water en zout
Vulling:
Ca 400 gram pompoen
200 gram gecondenseerde melk
1 eierdooier
2 theelepels kaneel
0,5 theelepel piment
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel kardemon
0,5 theelepel nootmuskaat
Snufje zout
Bereiding
Doe de bloem met een snuf zout, bakpoeder en (koude) roomboter in een kom voeg 2 eetlepels koud water toe en kneed tot het een bal is. Voeg af en toe een eetlepel water toe tot het een gladde bal is (ca 4 a 5 totaal).
Verpak het deeg in huishoudfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast
Oven op 200 graden voorverwarmen
Vet de bakvorm in en rol/verdeel het deeg hierop.
15 minuten ‘blind bakken’: dit doe je door bakpapier op het deeg te leggen en deze te bedekken met droge bakbonen of kikkererwten.
Vulling:
Snij de pompoen in gelijke schijven en snij de pitten eruit
30 minuten bakken in. De oven. Hierna snij je gemakkelijk de schil eraf.
Pompoen mengen met de ander ingrediënten totdat een puree ontstaat.
Vulling op de bodem uitsmeren (na het blindbakken) en ca 40 minuten in de oven.
Serveer optioneel met een lekkere toef slagroom
-
ONTBIJTKOEK
- 250 g roggemeel
- 100 g volkoren tarwemeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagel
- Snufje nootmuskaat
- 100 g bruine basterdsuiker
- 200 ml melk
- 100 ml stroop
Verwarm de oven voor op 160°C en vet een cakeblik in. Zeef de roggebloem en het tarwemeel in een kom. Voeg bakpoeder, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en bruine basterdsuiker erbij. Voeg dan de melk en stroop toe en meng tot een glad beslag.
Giet het beslag in het cakeblik en bak de ontbijtkoek in ongeveer 60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de ontbijtkoek afkoelen in het blik voordat je hem uit de vorm haalt.
Bron: https://www.demolenwinkel.nl/advies/wat-kunt-u-bereiden-met-rogge/
TAAITAAI
Deeg (24 uur van te voren)
- 150 gram honing
- 40 milliliter water
- 200 gram roggebloem, gezeefd
- zonnebloemolie
Breng het water aan de kook met de honing. Voeg de kokende massa al roerende toe aan de gezeefde roggebloem. Meng goed en olie het deeg licht in met zonnebloemolie.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 24 uur rusten.
Bereiding:
- 45 gram honing
- 4 gram speculaaskruiden
- (sinaasappelsap en -rasp)
- 4 gram baking soda
- 6 gram anijszaad
- losgeklopt ei om af te strijken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Draai het deeg nog even goed door (bij mij was het een hele dikke plak. Heb er sinaasappelsap (en -rasp) aan toegevoegd om het iets hanteerbaarder te maken), voeg bovenstaande ingrediënten één voor één toe aan het deeg en meng goed.
Rol het deeg uit tot een plak van ca. 7-10 mm dik en snijd het in de gewenste vorm, rechthoeken bijvoorbeeld.
Leg de taaitaai minimaal 4 cm uit elkaar op de bakplaat.
Bestrijk lichtjes met ei en bestrooi eventueel met gehakte amandelen of parelsuiker.
Bak in de oven tot mooi gaar; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de taaitaai. (Bij mij was het ca. 15 minuten)
Bron: https://www.heelhollandbakt.nl/recepten/taaitaai/
Pompoenpannenkoekjes met roggemeel
Ingrediënten
150 gr pompoen
75 gram Tarwebloem (gezeefd, van de Herenboerderij)
75 gram Roggemeel )van de Herenboerderij)
200 ml melk
1 ei
2 eetlepels suiker ( honing of agavesiroop )
1 theelepel kaneel
1 theelepel pumpkin spice of speculaaskruiden
1 theelepel vanille extract
Boter of zonnebloemolie om in te bakken
Snuf zout
Om eventueel te garneren: extra suiker/agavesiroop (pecannoten, vers fruit, yoghurt/kwark )
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een groot stuk van de pompoen af en verwijder de zaadlijsten. Leg de pompoen op een ovenplaat en besprenkel met wat kaneel en olie. Zet in de oven voor ca. 30 minuten.
Verwijder eventueel de schil van de pompoen, deze kun je er nu makkelijk afhalen. Pureer de pompoen tot een fijne puree. Doe de droge ingrediënten (meel, kruiden, snuf zout) in een kom en meng dit door elkaar. In een andere kom meng de natte ingrediënten (pompoen, melk, ei, agave, vanille extract) door elkaar. Meng nu het natte mengsel door het droge mengsel tot een beslag.
Verhit wat boter of zonnbloemolie in een pan en bak de pannenkoeken 2 a 3 minuten aan een zijde, als er belletjes en gaatjes ontstaan kun je de pannenkoeken omdraaien. Bak de pannenkoeken goudbruin.
Tip: wil je een snellere versie? Je kunt de pompoen ook koken en dan pureren met wat kaneel in plaats van te roosteren in de oven. Of geraspte pompoen gebruiken.
-
Ingrediënten:
500 gram tarwemeel
7 gram gedroogde gist
ca. 2 dl lauwwarm water
1/2 tl suiker
1 1/2 tl zout
3 el olijfolie (of 2 el olijfolie en 1 el gesmolten rundervet)
2 el sesamzaad
2 tl anijszaadZo maak je het:
Doe de gist met een beetje suiker in een halve kop lauwwarm water. Terzijde zetten en 10 minuten ongemoeid laten.
Zeef het meel met het zout, werk er dan de olijfolie (en het vet) doorheen, en daarna geleidelijk het water-gistmengsel. Roer met een houten lepel de ingrediënten tot een samenhangend geheel. Voeg zo nodig wat water toe.
Kneed daarna de massa in een wijde kom tot een soepel, elastisch deeg. Blijf ca. 5 tot 10 minuten kneden. Vorm dan een bal van het deeg en bestrijk die licht met wat olijfolie. Dek de kom af (met een bord, een vochtige doek of plastic folie) en laat het deeg op een warme plaats 2 uur rijzen.
Rooster de sesamzaadjes heel licht in een droge koekenpan op laag vuur ( ze mogen niet bruin worden).Kneed de sesam- en venkelzaadjes door het gerezen deeg, en verdeel het in acht even grote stukjes. Maak er bolletjes van. Leg ze op een met olie bestreken bakplaat (of bakpapier/bakmat) en laat ze nog ruim een half uur rijzen.
Bestrijk de broodjes met melk of losgeklopt ei en zet de plaat in een voorverhitte oven op 230 graden. Temper de ovenhitte na een kwartier naar 180 à 200 graden en bak de broodjes nog ca. een kwartier. Als de broodjes hol klinken zijn ze gaar.
-
Dit is een brooddeeg dat je niet hoeft te kneden. Het wordt ook wel 5-minutenbrood genoemd, omdat het je hooguit 5 minuten per dag kost om het te maken.
NB. de volgorde van toevoegen is echt belangrijk, dus houd de beschreven volgorde aan!
Basisrecept:
– 600 gram tarwebloem (of 300 gr bloem/300gr. volkorenmeel)
– 450 g water
– 9 g zout
– 9 g gedroogde gist
(Als je een beetje vertrouwd bent met dit deeg, kun je het mengsel ook variëren, ik gebruik vaak speltmeel i.p.v. bloem, en doe er bv. nog zonnebloempitten, pompoenpitten of lijnzaad e.d. in)
Zo maak je het deegmengsel:
1. Weeg de 600 gram meel af en maak 450 gr. water lauwwarm.
2. Plaats een grote koelkastbak (3 liter) op de weegschaal en doe er 9 gram zout in.
3. Voeg het licht verwarmde water toe.
4. Strooi 9 gram gist over het water.
5. Voeg dan in één keer het meel toe en roer het deeg met een houten lepel door elkaar tot alles gemengd is.
Laat het mengsel twee uur rijzen met het deksel erop (maar doe de deksel niet helemaal dicht, er moet lucht kunnen ontsnappen). Daarna kan het deeg tot gebruik de koelkast in.
Wanneer je gaat bakken:
Haal de bak met het deeg uit de koelkast en bestrooi het stuk deeg dat je wilt bakken lichtjes met bloem. Neem een stuk ter grootte van een grapefruit af en vorm het als een bol met een strakke gladde bovenkant. (Ik neem meestal een derde van de hoeveelheid, en kan dus drie dagen met het deeg doen)
Leg de bol op een stuk bakpapier of bakmat op een bakblik en laat het een half uurtje rijzen.
Zet ondertussen onderin de oven een schaal met een laagje water en verwarm de oven voor op 225 graden.Als de oven warm is strooi je nog wat bloem over het brood en maak je met een scherp mes een paar inkepingen.
Schuif het brood in de oven en laat het ca. 30 minuten bakken.
-
Een brood gebakken in een siliconen cakevormIngrediënten:
• 500 gram (spelt) volkorenmeel
• 50 gram havermout (de goedkoopste is oké)
• 2-3 eetlepels gehakte noten, lijnzaad, zonnebloem- of pompoenpitten
• zout: tussen de 5-10 gram
• 8 gram droge gist, dat is 1 zakje + een snufje extra
• 450 milliliter koud water
Bereiding:Begin de avond van tevoren: meng in een grote kom het meel met de havermout, noten, pitten en/of zaden en het zout. Maak een kuiltje in het meel en strooi daar de gist in. Giet scheutje voor scheutje het water op de gist in het kuiltje en roer vanuit het midden zodat de gist oplost. Ga door tot al het water opgenomen is. Roer goed door. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat hem minimaal 8 uur op het aanrecht staan.
Verwarm de volgende ochtend de oven voor op 185 graden. Schep het deegmengsel in de cakevorm. Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in het midden van de oven. Verwijder dan het folie en bak nogmaals 20 minuten. Laat afkoelen op een rooster.
-
Brood (met baking soda: zonder kneden en zonder rijzen)
Ingrediënten:
350 g volkorenmeel + 150 g witte bloem (óf voor volledig donker volkorenbrood: 500 g volkorenmeel)
50 g havervlokken
50 g lijnzaad
1tl baking soda
1 tl zout
450 ml karnemelk
1 losgeklopt eiZo maak je het:
Mix de ingrediënten voor het deeg een paar minuten met de handmixer (met deeghaken).
Vorm een bol van het deeg en leg het op een op bakplaat. Kerf met een scherp mes een kruis in de bovenkant een kruis en bestuif de bol met wat bloem. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 180 graden, en bak het 45 tot 55 min.
Controleer na 45 minuten of het brood gaar is: klop op het brood (brand je vingers niet!), klinkt het brood hol dan is het gaar.
-
Ingrediënten:
180 gr speltmeel (of half spelt/half volkorentarwemeel)
18 gr bruine suiker
4 gr baking soda
2 gr zout
Eventueel handje rozijnen, stukjes gedroogde pruim of abrikoos
150 gr karnemelkZo maak je het:
Verwarm de oven vast voor op 220 graden.
Vermeng de ingrediënten snel tot een slappe bol.
Leg de bol op een bakplaat en snijd hem met een scherp mesje kruislings in.
Bak in ca. 30 minuten gaar in de oven op 220 graden.
-
Uienbroodje voor bij de lunch of bij een soep
Ingrediënten:
125 gram volkoren tarwemeel en 125 gram tarwemeel
1/2 theelepel baking soda
1/2 theelepel zout
1/2 gesnipperde ui
200 ml karnemelkZo maak je het:
Mix de ingrediënten voor het deeg een paar minuten met de handmixer (met deeghaken).
Vorm een bol van het deeg en leg het op een op bakplaat. Kerf met een scherp mes een kruis in de bovenkant een kruis en bestuif de bol met wat bloem. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven op 180 graden, en bak het 45 tot 55 min.
Controleer na 45 minuten of het brood gaar is: klop op het brood (brand je vingers niet!), klinkt het brood hol dan is het gaar.
Niet alle groenten zijn even bekend bij iedereen. Om wat suggesties te geven worden bij de uitgegeven groenten ook regelmatig recepten en tips gepubliceerd, hieronder vind je ze:
Meer recepten kun je vinden op herenkeuken.nl