ONTBIJTKOEK
- 250 g roggemeel
- 100 g volkoren tarwemeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagel
- Snufje nootmuskaat
- 100 g bruine basterdsuiker
- 200 ml melk
- 100 ml stroop
Verwarm de oven voor op 160°C en vet een cakeblik in. Zeef de roggebloem en het tarwemeel in een kom. Voeg bakpoeder, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en bruine basterdsuiker erbij. Voeg dan de melk en stroop toe en meng tot een glad beslag.
Giet het beslag in het cakeblik en bak de ontbijtkoek in ongeveer 60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat de ontbijtkoek afkoelen in het blik voordat je hem uit de vorm haalt.
Bron: https://www.demolenwinkel.nl/advies/wat-kunt-u-bereiden-met-rogge/
TAAITAAI
Deeg (24 uur van te voren)
- 150 gram honing
- 40 milliliter water
- 200 gram roggebloem, gezeefd
- zonnebloemolie
Breng het water aan de kook met de honing. Voeg de kokende massa al roerende toe aan de gezeefde roggebloem. Meng goed en olie het deeg licht in met zonnebloemolie.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 24 uur rusten.
Bereiding:
- 45 gram honing
- 4 gram speculaaskruiden
- (sinaasappelsap en -rasp)
- 4 gram baking soda
- 6 gram anijszaad
- losgeklopt ei om af te strijken
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Draai het deeg nog even goed door (bij mij was het een hele dikke plak. Heb er sinaasappelsap (en -rasp) aan toegevoegd om het iets hanteerbaarder te maken), voeg bovenstaande ingrediënten één voor één toe aan het deeg en meng goed.
Rol het deeg uit tot een plak van ca. 7-10 mm dik en snijd het in de gewenste vorm, rechthoeken bijvoorbeeld.
Leg de taaitaai minimaal 4 cm uit elkaar op de bakplaat.
Bestrijk lichtjes met ei en bestrooi eventueel met gehakte amandelen of parelsuiker.
Bak in de oven tot mooi gaar; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de taaitaai. (Bij mij was het ca. 15 minuten)
Bron: https://www.heelhollandbakt.nl/recepten/taaitaai/
Pompoenpannenkoekjes
met roggemeel
Ingrediënten
150 gr
pompoen
75 gram
Tarwebloem (gezeefd, van de Herenboerderij)
75 gram
Roggemeel )van de Herenboerderij)
200 ml
melk
1 ei
2
eetlepels suiker ( honing of agavesiroop )
1
theelepel kaneel
1
theelepel pumpkin spice of speculaaskruiden
1
theelepel vanille extract
Boter of zonnebloemolie om in te bakken
Snuf
zout
Om eventueel
te garneren: extra suiker/agavesiroop (pecannoten, vers fruit, yoghurt/kwark )
Bereiding
Verwarm
de oven voor op 200 graden. Snijd een groot stuk van de pompoen af en verwijder
de zaadlijsten. Leg de pompoen op een ovenplaat en besprenkel met wat kaneel en
olie. Zet in de oven voor ca. 30 minuten.
Verwijder
eventueel de schil van de pompoen, deze kun je er nu makkelijk afhalen. Pureer
de pompoen tot een fijne puree. Doe de droge ingrediënten (meel, kruiden, snuf
zout) in een kom en meng dit door elkaar. In een andere kom meng de natte
ingrediënten (pompoen, melk, ei, agave, vanille extract) door elkaar. Meng nu
het natte mengsel door het droge mengsel tot een beslag.
Verhit wat boter of zonnbloemolie in een pan
en bak de pannenkoeken 2 a 3 minuten aan een zijde, als er belletjes en gaatjes
ontstaan kun je de pannenkoeken omdraaien. Bak de pannenkoeken goudbruin.
Tip: wil
je een snellere versie? Je kunt de pompoen ook koken en dan pureren met wat
kaneel in plaats van te roosteren in de oven. Of geraspte pompoen gebruiken.