De (opstart)boeren van de Usseler Es: Isabel en Idse

Kort nadat we het bericht van de Gemeente Enschede kregen dat we de grond mochten pachten kwam Herenboeren Nederland met geweldig nieuws. De ervaren boeren Isabel Duinisveld en Idse Billenkamp waren klaar met hun werk in Heemstede en beschikbaar om de Herenboerderij in Enschede te komen opstarten. We zijn heel blij dat dit stel ons gaat helpen bij het opstarten! Inmiddels hebben de leden ook al kennis kunnen maken met de boeren tijdens de bijeenkomsten. 

Idse heeft er zin in. “Het is fijn dat we in het beginstadium betrokken zijn. Alle vragen die er liggen kunnen we helpen beantwoorden en ook samen antwoorden zoeken.” 

Ervaring

De boeren brengen enorme ervaring mee. Isabel was 8 jaar toen ze wist dat ze boer wilde worden. Ze begon haar eigen biologische tuinbouwbedrijf in Noord-Groningen. Zo’n 25 jaar was dat de plek waar ze alles leerde over akker- en tuinbouw en het opzetten van een bedrijf. Idse begon een opleiding aan de Warmonderhof, werkte vervolgens zo’n 30 jaar als meubelmaker. Niet alleen vond hij de liefde later in Isabel, maar ook zijn oude liefde van het biologisch boeren kwam terug. Samen bestierden ze vervolgens het tuinbouwbedrijf van de biologische landbouwschool in Dronten. “Dat hebben we een aantal jaar gedaan. In een tussenjaar bouwden we ons eigen huis op wielen. Dat maakt ons flexibel om te kunnen wonen waar we op dat moment werken.” Ze zullen dus ook dichtbij de boerderij op de Usseler Es gaan wonen. 

Opstarten

Isabel en Idse gaan de boerderij dus opstarten. “Opstarten betekent dat we het komend jaar tot anderhalf jaar de boerderij zullen opstarten. In deze opstartfase komen er ook andere boeren werken. Die zullen uiteindelijk de boerderij gaan leiden. Wij helpen ze met inwerken. Wij hebben veel ervaring en kunnen ook deze boeren opleiden. We hebben dat het afgelopen jaar bij Herenboeren Heemstede gedaan en zullen de boeren daar en in Rotterdam ook nog begeleiden.” 

Idse en Isabel in overleg met Sharon over het ontwerp van de boerderij

Eerste stappen

De komende weken vindt er grondonderzoek plaats. “Grondonderzoek heeft prioriteit. We willen heel graag de samenstelling van de grond weten. Ook de mogelijkheden voor beregeningswater onderzoeken is belangrijk. Hierna kunnen we een plan van aanpak maken. Het streven is om zo snel als mogelijk de teelt van tuinbouw en akkerbouw te kunnen starten. Ook het verzorgen van de bodem op de plekken waar de dieren, de tunnelkassen en de boomgaard komen nemen we hierin mee.”

Samen met de leden

Maandagavond 16 januari was er een succesvolle ledenbijeenkomst waarin veel mensen aangaven dat ze willen helpen op de boerderij. De boeren kunnen deze hulp goed gebruiken. “Op dit moment zijn we de gegevens aan het verwerken die uit de bijeenkomst zijn gekomen om ploegen samen te gaan stellen. In de komende tijd willen we kennismaken met de ploegen en nog extra informatie geven. In de loop van maart gaan we starten met de klusploeg en terreinbeheerploeg. Ook gaan we bezig met inkoop van tractor, machines, werktuigen en materiaal die nodig zijn voor de eerste teelt. Hopelijk kunnen we begin mei zaaien en planten. We zullen dan met de zaai- en plantploeg het land vol gaan zetten.”

Eerste oogst

Waar we al een hele tijd van dromen gaat nu werkelijkheid worden, groente en fruit van onze eigen boerderij. De eerste oogst is lastig te voorspellen. “Met alles wat we doen zijn we afhankelijk van de omstandigheden. Maar als ik gemiddeld kijk hoe de dingen lopen bij een opstart van de boerderij dan verwacht ik dat er eind van de lente/ begin van de zomer wekelijks te oogsten is, ongeveer 5 groenten per week. Dit zal doorgaan tot einde oktober. Er zullen ook groenten zijn om in te maken of op te slaan dus wellicht kunnen we tot einde jaar uitgifte hebben met een enkele keer nog vers van het land.”

Usseler Es

“De Usseler Es is een hele mooie plek, veel potentie voor een heel mooie boerderij. Het land ziet er ook erg vruchtbaar uit en we merken dat we er al zin in krijgen. Toch is het voor ons boeren nog winter en we hebben tijd nodig om ons op te laden voor een nieuw seizoen. Dat is niet alleen het eerste jaar zo, dat is altijd wel zo. Het heeft te maken met dat we als boer meegaan met de seizoenen. In de zomer maken we langere dagen en slapen we minder. In de winter maken we kortere dagen, slapen we meer en nemen dan tijd om dingen te lezen en wat privé dingetjes te doen. Verder worden we heel erg enthousiast van zo’n grote groep actieve leden die we gisteravond hebben ontmoet. We begrijpen dat er een spanningsveld ontstaat in enerzijds gedegen en rustig opstarten, anderzijds de gretigheid van alle leden, en boeren.”

Lees ook:

Bodemexpert Isabel Duinisveld van Herenboeren Nederland over het belang van een gezonde bodem

Deze inhoud is geblokkeerd vanwege jouw cookievoorkeuren.

Accepteer alle cookies om deze content weer te geven.
Wijzig jouw cookievoorkeuren.

Deel dit bericht: