Kinderen op een Herenboerderij

Door Marianne Kooistra 

Het was een druiligere zaterdagmorgen in het najaar van 2021. Op Herenboerderij Wenumseveld was op dat moment de uitgifte van de oogst gaande. Ik zag kinderen door de modderige grond aan de hand van hun ouders op weg naar de sperziebonen. Die mochten ze zelf gaan oogsten. Wat een trots, zowel bij de ouders als bij de kinderen. Je eigen groente oogsten, met elkaar. Verbinding, weten waar je eten vandaan komt. We willen het allemaal, en het was er allemaal, op dat moment, in de motregen. En toen wist ik: dit is waarvoor ik me inzet om een Herenboerderij in Enschede van de grond te krijgen. En nu is dat moment er. Mijn kinderen kunnen mee naar de boerderij. 

Spruitjes eten 

Onze boeren Isabel en Idse zijn er duidelijk over. Hun jarenlange ervaring met Herenboerderijen opzetten laat zien dat er weinig meer over is van ‘lust ik niet!!’ en ‘vind ik niet lekker!’. “Als voor kinderen duidelijk is dat de groente hier als zaadje in de grond gaat en als groente weer uitkomt, dan wordt groente eten een stuk aantrekkelijker.” vertelt Isabel. “En als je goede recepten meekrijgt om eten op verschillende manieren te kunnen klaarmaken, dan komt het wel goed.” Idse vult aan: “Het komt regelmatig voor dat we op zaterdag zorgen dat we samen met de kinderen nog iets kunnen oogsten, bijvoorbeeld radijsjes en spruitjes. Vervolgens kregen we van ouders te horen dat hun kinderen spruitjes aten.” De boeren vinden dit moment, het opbouwen van de boerderij een fantastisch leermoment voor de kinderen. “Het is een moment waarop we allemaal veel leren, om samen duurzaam bezig te zijn.”  

Activiteiten 

Tijdens het open huis van de boeren begin maart fietsten de kinderen van de leden heerlijk rondjes door de schuur, wat een geweldig gezicht. Ik kan niet wachten totdat de eerste activiteiten voor kinderen worden georganiseerd! Aan ideeën geen gebrek, vanuit de communitybuildinggroep en onze boeren wordt nu al enthousiast nagedacht over activiteiten voor kinderen. Denk aan het zaaien van pompoenen, het maken van een insectenhuis, activiteiten voor en op scholen, speurtochten over de boerderij tot het creëren van speelmogelijkheden op de boerderij.  

Hoe doen andere leden dat? 

Veel gezinnen die inmiddels lid zijn geworden van de boerderij tellen meerdere kinderen als ‘1 mond’. Dat wil zeggen, ze nemen bij 2 kinderen onder de 10 jaar voor 1 persoon eten af, zodat er geen eten weggegooid hoeft te worden. Het is straks mogelijk om een keer per jaar het aantal monden aan te passen.  

Deel dit bericht: