De grond verbeteren: zo doen we dat!

Elke maand hebben we een koffiemoment voor onze leden. Zo zien we elkaar, blijven we op de hoogte en kun je zien wat er al groeit op ons land. Zaterdag 20 mei vertelde onze boer Isabel hoe we de grond op de Usseler Es verbeteren.

Door Gerben Westerhof

Er waren vanochtend enkele tientallen mensen aanwezig die met een kop koffie komen luisteren naar het verhaal van Isabel. Ze vertelt over de acties die ze ondernomen heeft om de grond te verbeteren. Er zijn drie dingen van belang:

  • de grond moet niet te vast zijn
  • de samenstelling van de grond moet goed zijn
  • er moet een levendige communicatie zijn tussen het bodemleven en de planten.

Hoe doe je dat?

Het eerste door de bovenste laag van de grond om te werken en door tarwe en rogge te planten die met hun lange wortels kanaaltjes maken in de bodem. Ze gaan net zo diep als de aren hoog zijn boven de grond.

Het tweede door van alles aan de grond toe te voegen, zoals mineralen en organische stoffen. Die zijn voedingsstoffen voor de planten. Maar niet alleen voor de planten, ook voor de bacteriën en schimmels die in de grond leven.

En daarmee komen we op het derde en meest opzienbarende punt, de communicatie die er in de bodem plaats vindt. Hier wordt bijvoorbeeld gras en plantjes onder de aarde gewerkt die door het bodemleven worden omgezet met de planten worden uitgeruild. Bijvoorbeeld voor zuurstof. Omdat er nog weinig bodemleven is wordt er een soort Yakult toegevoegd met micro-organismen.

Uiteindelijk hoopt Isabel zo een systeem te creëren dat binnen de boerderij, bijvoorbeeld met de mest van de koeien, helemaal zelfredzaam is.

Weer veel geleerd vandaag!

Deel dit bericht: