Bestuurslid Sharon blikt terug op ons eerste jaar

Soms moeten we onszelf even in de armen knijpen: we zijn nog maar een jaar bezig op onze Herenboerderij en er is al zoveel bereikt en ontstaan. Bestuurslid Sharon Franke kijkt terug op het eerste jaar van Herenboerderij Usseler Es. 

Hoe kijk je terug op het afgelopen jaar?

“Met een heel goed gevoel. Er is echt heel veel heel goed gegaan. We hebben met ons allen veel werk verzet en al heel veel neergezet voor een eerste jaar. Ik vind het heel bijzonder om te merken dat er eigenlijk altijd weer een heel positieve energie heerst bij alle bijeenkomsten op of over de boerderij. Of het nu de algemene vergaderingen zijn, de informatiebijeenkomsten, de uitgiftes, de koffiemomenten. Mensen zijn opgewekt en hebben over het algemeen goede zin als ze op de boerderij zijn. Er wordt snel contact gelegd, mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. December 2022 waren er alleen nog maar plannen en ideeën en dromen en nu is er gewoon een echte Herenboerderij in Twente. Gedreven door en voor mensen die elkaar ruim een jaar geleden voor het overgrote deel nog helemaal nooit ontmoet hadden. Ik vind het erg tof om daar onderdeel van te mogen uitmaken.
Ik vind het ook erg leuk dat ik door Herenboeren met allerlei bedrijven en instellingen in contact ben gekomen wat anders nooit was gebeurd. Zo zat ik samen met Rob Keultjes bij Nobian voor een overleg over de zouthuisjes op onze grond. Heb ik samen met Hans Pieter de burgemeester en een wethouder mogen rondleiden op de boerderij. Ben ik verschillende keren op de UT geweest om studenten iets te vertellen over ons initiatief, waaronder met Jeroen Buitenweg om meer informatie over de samenstelling van de es te weten te komen voor ons waterprobleem. En recent zat ik samen met onze boer Isabel bij Saxion om te overleggen over een robot die zelfstandig onkruid kan wieden. En dan hebben we alle experts van Herenboeren Nederland nog niet eens genoemd, ik wist helemaal niks van een boerderij en heb onwijs veel van hen opgestoken.”

Wat is je tegengevallen?

“Tegengevallen… ach, ik heb een hoop bijgeleerd dit jaar 😉. Het is soms maar goed dat je van tevoren niet helemaal weet waar je aan begint. Er is bijvoorbeeld veel meer tijd in gaan zitten dan ik van tevoren had gedacht. En lang niet alles kan in de avonduren, dus ik ben blij dat ik mijn tijd heel flexibel kan inrichten en als dat nodig is overdag met de boerderij bezig kan zijn en mijn werk ’s avonds of in het weekend kan doen. Er waren een aantal minder leuke situaties met een paar leden en tussen de boeren en het bestuur onderling. Die kosten alle betrokkenen veel energie.

De aardperen vielen me ook een beetje tegen, en de hoeveelheid zand die ik op zaterdag in mijn keuken had 😉.”

Wat is je meegevallen?

“De opstelling van de gemeente in onze vergunningaanvraag is me heel erg meegevallen. Uiteraard wil en moet de gemeente aan heel veel formele regels voldoen. Daardoor hebben we veel moeten overleggen en soms onze plannen moeten aanpassen. Maar de gemeente is heel coöperatief. Het duurt lang voordat alle procedures zijn doorlopen en ook nu nog zijn we best druk met het aanleveren van extra informatie en het beantwoorden van alle vragen. Maar ik verwacht dat het einde in zicht is en dat we heel binnenkort alles voldoende hebben onderbouwd en aangeleverd.”

Sharon neemt samen met Hans Pieter de cheque van de Rabobank in ontvangst.

De ambities zijn groot maar je geduld moet ook groot zijn, hoe ga je daarmee om?

“Mensen die mij goed kennen weten dat ik slechts in beperkte mate geduld heb. Dat was dus wel eens lastig. Maar de gemeente laat zich (helaas) echt niet opjagen door onze ambities. We kunnen onszelf wel allerlei deadlines opleggen, maar dat heeft soms helemaal geen zin. Van de andere kant willen we wel het tempo erin houden, dus drukken we hier en daar als dat wel zin heeft best wel een beetje. Maar kwaliteit kost tijd wordt altijd gezegd. Het is dus soms wat zoeken naar de balans, waar heeft het zin of is het noodzakelijk om aan te jagen en waar niet. Onze watervoorziening moet bijvoorbeeld 1 maart operationeel zijn omdat dan het seizoen begint. Het voelt echter bizar om nu de mannen van de waterploeg aan te sporen enige haast te maken met de aanleg. Ze moeten immers bij het aanleggen van alle leidingen zo’n beetje een duikpak aan…”

Waar kijk je het meest naar uit het komende jaar?

“Zonder enige twijfel kijk ik komend jaar het meest uit naar de komst van de varkens.”

Sharon tijdens de Algemene Ledenvergadering in 2023.

Deel dit bericht: