Terugblik 24 zaterdagen uitgifte

 
Door Willy te Pas
 

Zoals de meeste leden nog zullen weten was op 24 juni 2023 de eerste uitgifte. Daar begon ook het avontuur voor de uitgifteploeg. Een team van in totaal 30 enthousiaste uitgifteleden, waarvan er elke uitgifte zaterdag afwisselend acht leden en één dagcoördinator aanwezig waren om alles op te bouwen, de uitgifteporties te berekenen en te komen tot een zo eerlijk mogelijke verdeling.

In het begin was dit best spannend, maar als de uitgifte eenmaal van start ging werd het altijd een feestje!! Als uitgifteploeg zagen we alle leden van de boerderij langskomen om hun groente op te halen.

Binnen de uitgifteploeg hebben we veel gesproken over hoe we de uitgifte moesten (gaan) zien. We zijn tenslotte geen ‘winkel’ die groente verkoopt. Het is onze gezamenlijke moestuin en wij hebben de eer om alles wat de Es ons te bieden heeft te mogen uitdelen. En voor een opstartjaar was dat best veel. Doordat het aantal leden sterk groeide was het afgelopen jaar het teeltplan hier niet helemaal op afgestemd. We konden daardoor op de zaterdagen niet altijd elke soort groente aan alle leden/monden uitgeven.  

We zagen het als een uitdaging om mooie porties en leuke combinaties te maken. En natuurlijk wilden we per mond eerlijk verdelen. Het hele jaar hebben we hiervan een schema bijgehouden, zodat over alle monden de porties eerlijk verdeeld waren. Door dat schema konden we de porties steeds weer bijstellen, zodat aan het eind van 2023 de verdeling per mond klopte. De leden die hun groente kwamen ophalen, waren soms verrast dat ze iets extra’s kregen of teleurgesteld dat ze juist iets niet kregen.  

Vanaf het voorjaar 2024 zal de uitgifte anders gaan lopen. Het teeltplan is afgestemd op het huidige aantal leden. We kunnen dan, meer dan in het afgelopen jaar, de groente per mond verdelen. Wat blijft, is natuurlijk: we geven uit wat de Es ons biedt. Soms zal de ene groente er in overvloed zijn en een andere groente zal minder gegroeid zijn of een mislukte oogst hebben. Als de hoeveelheid uit te geven groente groeit zullen we de leden nog meer zelf de groente laten pakken. Ook verwachten we dat de ruil/meeneem tafel enthousiaster gebruikt zal gaan worden.

Wij verheugen ons op de uitgiftedagen van 2024!!  

  

Deel dit bericht: